Пратите нас:

Top

Мионица чува семе старих сорти воћа и поврћа

У селу Паштрић у Мионици, млади биолог Ивана Петровић основала је прву локалну банку гена и семена старих сорти воћа и поврћа.

Чувене српске јабуке колачаре, петроваче, крушке караманке, шљива ранка, кукуруз осмак, кромпир месечар и друго бројно воће, поврће и житарице које су храниле  многе старе генерације ипак неће нестати.

Стручњаци кажу да је ово можда последња прилика да богатство укуса природе буде остављено у аманет потомцима.
Основни задатак  банке семена “Зрно” у Мионици  је сакупљање и складиштење семена , прављење базе података, размена биљног материјала, идентификација и карактеризација сорти и обука како да се гаје и буду сачуване.

– Без разноврсности нема ни селекције и настанка нових врста које ће бити отпорније, долази до губитка квалитета и укуса, те нарушавања аутентичности локалних специјалитета и јела. Најважније је да локалне банке гена неће бити власништво ни државних институција, ни невладиних организација. То су пројекти локалних заједница који у свету опстају захваљујући енергији и љубави земљорадника. Формирали смо је прво у Мионици, али су грађани из свих крајева Србије добродошли, да што више регија оформе своје банке гена и семена – каже биолог Ивана Петровић, координатор банке семена.

Биолог Ивана Петровић, координаторка банке гена и семена старих сорти

Ивана истиче да је само у прошлом веку, у свету нестало чак 75 одсто старих сорти. За Србију не постоје подаци о томе које су се сорте воћа, поврћа и житарица изгубила а које су изузетно значајне. Те врсте су отпорне, могу да се гаје кад је суша у екстремним условима услед климатских промена.

– Највише је угрожено поврће, јер су у питању једногодишње биљке и ако се семе не сачува, врло је вероватно да га догодине неће бити у баштама – упозорава Ивана

– Намеравамо да оснујемо калемарску школу, да у пројекат укључимо младе који се интересују за органску производњу, јер су старе сорте за њу погодне. Ко год је пробао стару сорту јабука зна да је много укуснија и мириснија.

Најпознатија међу сортама јабука је колачара, која је  најбоља за прављење колача због већег садржаја киселина. Јабуке слаткача и шуматовка изузетно су отпорне сорте јабука. Петровача рађа лети, брзо пропада, али је веома укусна и мирисна.

Сав прикупљени семенски материјал биће бесплатно доступан свим грађанима разменом. Ако неко, на пример, ове сезоне узме стотину семена одређене културе, догодине је у обавези да врати 150, да би се бар на тај начин ширила, што је у свету уобичајена пракса.
– Старе сорте су лепе и квалитетне, а првенствено отпорне на болести и спољне утицаје – каже Ивана.

 

Post a Comment

You don't have permission to register