Пратите нас:

Top
Image Alt

Ткачки двор

Природа и уметност на истом месту. Амбијент који очарава, уметница која инспирише...

У селу Ракари, на путу између Мионице и Бање Врујци, налази се Ткачки двор, српске уметнице и прослављене костимографкиње Загорке Стојановић.
Наша најпознатија ткаља, живот у граду заменила је природом и сада потпуно ужива у лепоти свог уметничког рада, а госте радо дочекује слатким од јагода и са шик шајкачом на глави.
Уметничка дела, мирис природе, прелеп поглед на брда и оранице и мудре речи љубазне домаћице очараће сваког посетиоца Ткачког двора у авлији Стојановић.

О уметници

Загорка Стојановић је академска уметница која се бави илустрацијом, модним костимом, сценографијом, костимографијом и таписеријом. Дипломирала је на Факултету примењених уметности, на одсеку за текстил. Усавршавала се на студијским путовањима у Италији и Пољској. Учествовала је на више од седамдесет колективних изложби у свету где је увек са поносом представљала своју земљу. Организовала је преко четрдесет самосталних изложби, а уједно је и добитница 12 награда за таписерије и костиме. Осмислила је костиме за преко сто позоришних представа, многобројне филмове, ТВ серије…

Своје богато знање и искуство у ткању са великом љубављу преноси другима на разним курсевима, летњим школама и радионицама које организује.

Последњих година посебан уметнички израз налази у иконоткању. Занат је, како каже, учила од старих ткаља које су имале вештину у прстима, иако нису знале да објасне како и зашто нешто раде.

Бели анђео, иконоткање Загорке Стојановић

 

Шик шајкаче

Оригиналне шајкаче које и жене могу да носе су Загоркино ново уметничко дело. Редизајниране, веселе, направљене од свих могућих материјала- крзна, свиле, шљокица… идеалне су да их понесете као сувенир или некоме поклоните.

Шик шајкаче Загорке Стојановић

 

Позорница под липом

Сваког лета, на свом имању Загорка организује културни догађај на Позорници под липом. Испод дрвета старог 150 година наступају наши познати глумци, писци, певачи, песници као што су Петар Божовић, Неле Карајлић, Рада Ђуричин, Љубивоје Ршумовић и многи други. И увек се тражи столица више, јер је улаз бесплатан.

Позорница под липом, Петар Божовић рецитује Матију Бећковића

 

You don't have permission to register