Пратите нас:


Горе
Image Alt

Ткачки двор

Природа и уметност на истом месту. Амбијент који очарава, уметница која инспирише...

 

О уметници

Загорка Стојановић за себе каже да је ткаља која је завршила Академију примењених уметности у Београду. Таписерист, костимограф, илустратор, сценограф и модни креатор. Усавршавала се на студиским путовањима у Италији и Пољској. Била је гостујући професор у Румунији, Пољској, Загребу. Има око 50 самосталних изложби у земљи и иностранству. Учествовала је на више од 70 колективних изложби које су представљале Југославију у свету. Добитница је 14 награда за таписерије и костиме као и престижне Вукове награде. Добила је признање за врхунски допринос у култури. Осмислила је костиме за преко 100 позоришних представа, многобројне филмове, ТВ серије (Салаш у Малом Риту). Препознала је своју датост да своје богато знање и искуство преноси у радионицама ткања, семинарима, летњим школама. Мисли да све ткаље одвајкада ткају на истој нити, а она је у ово време привукла своју нит да би усавршила својим дуготрајним ткањем овај древни занат и кроз њега изрази своју уметност. Већ дуго година посебан уметнички израз налази у иконоткању.

Бели анђео, таписерија Загорке Стојановић

 

Ткачки Двор

У селу Ракари између Мионице и Бање Врујци, налази се Ткачки Двор, дом и атеље уметнице Загорке Стојановић. Наша најпознатија ткаља  и костимограф, живот у граду заменила је животом у природи где потпуно ужива у свом уметничком раду и животу. Она је отворила свој атеље и госте радо дочекује ( са Шик Шајкачом на глави) као што нашој традицији доликује слатким од јагода и незаобилазном домаћом ракијом. Сваког посетиоца ће очарати прелеп поглед на све стране, сусрет са уметношћу –на разбоју је започета таписерија, а у Магази Шик Шајкаче. Кроз разговор је драгоцена размена о природи, култури и животу.

 

Позорница под липом

Сваког лета на свом имању Загорка остварује јединствен културни догађај на Позорници под липом. Испод липе старе преко 150 година наши познати глумци, писци, певачи  и песници међу којима су: Петар Божовић, Љубивоје Ршумовић, Рада Ђуричин, Мирјана Бобић Мојсиловић, Нела Михаиловић, Др.Неле Карајлић, Мима Дмитровић  и многи други. У част Живана Сарамандића наступао је наш најпознатији фрулаш Бора Дугић.

Позорница под липом, Петар Божовић рецитује Матију Бећковића

 

Шик Шајкаче

Ново уметничко (модно) дело Загорке Стојановић су Шик Шајкаче. Не само као костимограф који жели да део народне ношње у новом руху буде прихваћен као модни детаљ, већ и као уметник који живи енергију традиције, Загорка жели да продужи живот шајкаче. И жене се могу украсити Шик Шајкачом јер су креиране од најразличитијих материјала: крзна, свиле, шљокичасте. Идеалне су да их понесете као сувенир или неком драгом да их поклоните.

Шик Шајкаче

You don't have permission to register