Пратите нас:

Top
Image Alt

Мионица

бисер западне Србије

Мионица се налази у западном делу наше земље, на свега 70-ак километара од главног града, 20 километара од Ваљева и 10 километара од Бање Врујци.

Кроз варош тече река  Рибница која се простире од огранака Маљена и Сувобора на северу па све до десне обале Колубаре.

Мионица се територијално  граничи са општинама Љиг, Лајковац, Ваљево, Горњи Милановац и Пожега. Има укупно 36 насељених места у којима живи око 17.500 становника.

У самој варошици, која уједно представља културни, политички и привредни центар општине, живи преко 3000 становика.

Најпознатија  мионичка села су: Струганик, Санковић, Маљевић, Команице, Мушић, Толић, Осеченица, Ракари, Радобић и Вртиглав.

Село Вртиглав

Због природних блага и лепота које Мионица поседује са поносом носи епитет – БИСЕР ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ. Богатом туристичком понудом коју нуди, ова општина сваке године повећава број туриста који из свих крајева наше земље, али и ван њених граница, долазе да уживају у свим благодетима које им она пружа.

Бања Врујци, бања Лепеница, родна кућа Живојина Мишића, Споменик природе Рибница, цркве и манастир су само нека од места које улепшавају ову варошицу. Мионички крај је поред раскошних природних пејзажа познат и  по најбољој шљивовици, укусним традиционалним српским гастрономским специјалитетима и гостопримству њених суграђана.

 

Кратка историја Мионице

Проглашење Мионице за варошицу

Мионица је средином 19. века постала центар Колубаре и седиште Колубарског среза. То је било златно доба овог краја јер је дошло до целокупног економског развитка Мионице. Први становници овог места су били трговци, занатлије и угоститељи.

У то време, локалне власти  су улагале велике напоре да приволе државне власти да се њиховој Мионици додели статус варошице. Свој први захтев за проглашење Мионице за варош локалне власти су поднеле Министарству унутрашњих дела кнежевине Србије 1877. године, а затим поново 1891. године. Оба ова захтева су од стране државне власти била одбијена.

Свој велики сан и циљ су остварили у јануару 1895. године када је указом краља Александра Обреновића Мионица проглашена за варош.

Стара Мионица

 

You don't have permission to register