Пратите нас:

Top
Image Alt

Паштрић

На газдинствy Петровић, поред прелепе природе, љубазних домаћина и укусне хране, уживаћете и у обиласку Куће чаја и Музеја камена.

У селу Паштрић, надомак Мионице, смештено је Газдинство Петровић домаћина Пеце Петровића нашег познатог биолога и стручњака за слепе мишеве. Поред квалитетног одмора и хране, гостима су обезбеђени и додатни садржаји: излет до Рибничке пећине, Кућа чаја и Музеј камена. У Кући чаја чућете занимљиву причу младог биолога Иване Петровић која је кренула очевим стопама. У Музеју камена проћи ћете кроз историју наше планете. Гостима је посебно занимљива магарица Лала која слободно шета двориштем. Изненадиће вас поклони у виду сезонских дарова природе и непревазиђене лепиње из фуруне у чијем прављењу можете учествовати.

На имању Петровић основана је прва банка гена и семена старих српских сорти воћа и поврћа, на шта су домаћини посебно поносни, јер у аманет остављају богатство укуса нашим потомцима.

Газдинство организује и разне радионице, као што курсеви кувања традиционалних производа и еко-радионице које су намењене најмлађим посетиоцима.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Кућа чаја

Овај пријатан кутак дело је Пецине ћерке Иване, која је дипломирала биологију на Београдском универзитету. Простор је са пуно љубави уређен до најситнијих детаља. У Кући чаја је заступљено 40 врста чаја, које млада Ивана прикупља од раног пролећа па све до касне јесени. Липа, кантарион, коприва, хајдучка трава и мајчина душица су само неке од биљака које се могу видети у овом дивном  пријатном простору. Она ће вас научити како се припрема чај, која биљка се за шта користи, које су најчешће гречки при прављењу овог напитка и многе друге корисне ствари.

Музеј камена

Пеца Петровић је  2013. године спровео у делу своју идеју када је у оквиру свог домаћинства отворио Музеј камена. У њему су изложени најстарији експонати још из периода девона и креде, због чега је овај музеј јединствени на нашем простору. У музеју је предстваљено више од 300 геолошких експоната, од средњег девона, па до периода горње креде, односно периода када су изумрли и последњи диносауруси. Основна идеја музеја је да се, преко различитих изложбених поставки и организованих радионица, посетиоцима укаже на непроцењиво богатство геонаслеђа северозападне Србије и много шире.

Старе сорте воћа и поврћа

У дворишту породице Петровић већ три века расте и рађа готово изумрла дивља крушка оскоруша, чији су плодови одлични за чај и џемове.

 

You don't have permission to register