Пратите нас:


Горе

Посета извиђача Западног Балкана

Ове године, Савез извиђача Србије био је домаћин  сусрета извиђача из земаља западног Балкана. Осми сусрети брђана и брђанки региона, одржани су у хотелу Врујци. Потрудили смо се  да током тродневног боравка на територији наше општине, упознају и најзанимљивије туристичке локалитете.

Тако је у суботу, 22. фебруара организован занимљив излет за групу од преко 100 извиђача. Рута је подразумевала Родну кућу војводе Живојина Мишића,  сеоско туристичко домаћинство Петровић и клисуру реке Рибнице.

Током посете музеју у Струганику, наши гости су се упознали са историјским и етнолошким значајем овог места а посебно су уживали у сјајној интерпретацији народних песама у извођењу Етно-групе Миона.

„Мионе“ су избором песама из разних крајева Србије,  тематски ускладиле и употпуниле причу о етнографској поставци и начину живота задружних породица.  Тако да се може рећи да је вођење кроз поставку имало занимљиву музичку позадину, што је изазвало посебно одушевљење међу посетиоцима.

По дивном сунчаном дану, путовање извиђача се наставило даље, према домаћинству Петровић у Паштрићу.  Домаћин Пеца Петровић заједно са својом супругом Даном дочекао је госте, који су после кратког предаха и дегустације домаћих производа, посетили музеј камена и чули занимљиву причу о овим необичним природним експонатима.

Лаганом шетњом од домаћинства Петровић, весела извиђачка група спустила се све до клисуре реке Рибнице. У овом прелепом природном окружењу посетили су манастир Светих апостола Петра и Павла и прешавши преко висећег моста, упутили су се ка рибничкој пећини. О значају пећине као споменику природе, причао је биолог Предраг Петровић.

Увече  у хотелу Врујци  организовано је национално вече, где су представници извиђача из различитих земаља презентовали своју националну кухињу.

Тако су се могли дегустирати разни специјалитети из Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније и Србије. На трпези „братства и јединстава“ нашли су се разни специјалитети: далматински Сопарник, пршута од туне, разне врсте сирева и маслина, графче на тавче,  печено прасе на ражњу наравно у режији српских извиђача.

Вечери је присуствовао и председник Општине Мионица господин Бобан Јанковић.

Уз дивну музику, вече се наставило у искреном  пријатељству ове јединствене групе људи, код којих љубав према дружењу и природи не познаје границе.

Остави коментар

You don't have permission to register