Пратите нас:

Top
Image Alt

Рибница

Природна оаза и Споменик природе надомак Мионице

У непосредној близини од центра Мионице налази се најлепши природни парк – Споменик природе Рибница. Овај чудесни парк се простире на  површини од 28 хектара, и стављен под заштиту државе као непокретно културно добро од изузетног значаја.

Споменик природе Рибница красе: манастир Рибница посвећен Светим Апостолима Петру и Павлу, река Рибница, Рибничка и Шалитрена пећина и 13 заштићених стабала липе.

Река Рибница

Један од непроцењивих украса целог мионичког краја је река Рибница. Ова лепотица припада сливу Колубаре и налази се испод северних обронака планина Маљен и Дивчибаре. На месту спајања две речице, Манастирице и Паклешнице настаје нестварна Рибница. Река је на свом почетку изузетно дивља и брза, али у делу око саме Мионице постаје доста мирнија, где се лаганим током улива у Колубару у близини села Дивци.

Вода у реци је изузетно чиста и то је разлога што је велики број различитих врста риба баш у њој нашло своје станиште. У летњем периоду, становници Мионице и њене околине предах од врућине проналазе у купању и уживању у Рибници.

 

Река Рибница

Рибничка пећина

Рибничка пећина због свог изгледа и лепоте оставља без даха све њене посетиоце. Име је добила по реци Рибници која се налази са њене леве стране.

Пећина је по својој посебности позната и ван наше земље јер предстваља јединствен спалеолошки објекат у Србији у коме се налази 15 врста слепих мишева (Цхироптера) заштићених као природна реткост.

Улаз у Рибничку пећину је у облику једнакокраког  троугла, висине 12 м, а ширине 25 м.  Кроз пећину протиче поток чији жубор одзвања и прави најлепшу природну мелодију.

Рибничка пећина

Манастир Рибница

Манастир Рибница је  посвећен Светим апостолима Петру и Павлу. Први писани докази о постојање овог манастира датирају још из 1657. године.

За време Кочине крајине (1788–1791. године) црква је била спаљена, али је током 19. века поново обновљена. Последња обнова манастира је била 1823. године а за њу је заслужан велики кнез Јовица Милутиновић.

Давне 1837. године манастир је претворен у парохијску цркву  и тако је било све до 2011. године.

Од 17. децембра 2017.године са доласком монаха Арсенија за старешину, црква је постала активни мушки манастир.

Велики број верника широм наше земље долазе у посету овом светом месту где у молитви и разговрима са монахом Арсенијем проналазе свој духовни мир.

Шалитрена пећина

Јединствена и посебна Шалитрена пећина смештена је у клисури реке Рибнице на 6 километара од Мионице и 3 километра од Рибничке пећине.

Као важан археолошки локалитет откривена је 1979. године од стране младих истраживача из Ваљева.

Шалитрена пећина је изузетно богато археолошко налазиште јер садржи најстарије облике повременог станишта праисторијских ловаца који су живели у средњем палеолиту, пре 80 000 – 40 000 година старе ере.

У пећини су такође откривени остаци неолитских кућа и разних шаторских конструкција. Истраживањима се дошло до закључка да је пећина коришћена у 4. веку наше ере, као и у периоду од 12. до 15. века.

Утврђено је још и да се за време првог српског устанка из пећине вадио шалитра за прављење барута.

Оно што ову пећину чини посебном и издваја је из мора других је чињеница да она представља најбогатије и најзначајније палеолитско налазиште у Србији, једино граветијенско налазиште на простору Србије.

Шалитрена пећина

You don't have permission to register