Пратите нас:

Top
Image Alt

Бања Врујци

Врујци представљају место у коме се можете одморити, опоравити, релаксирати и забавити, а пре свега уживати у предивним приодним лепотама и чистом ваздуху.

Лековито место у срцу Србије

Бања Врујци се налази на само 92 км од Београда, 30 км од Ваљева и 10 км од Мионице, што је чини атрактивном туристичком дестинацијом. Због богатог садржаја који нуди својим гостима ово  место посећују сви узрасти и генерације.

Врујци представљају место у коме се можете одморити, опоравити, релаксирати и забавити, а пре свега уживати у предивним приодним лепотама и чистом ваздуху. Ова бања је позната широм наше земље али и ван њених граница као место које је богато изворима минералне воде, лековитим блатом и прелепим пејзажима природе. Шетњом кроз пропланке и шуме ове чаробне бање, можете упознати многе биљне и животињске врсте које до сада нисте имали прилику да видите. Без обзира шта волите и због чега сте дошлу у Бању Врујци, будите сигурни да је она место које ће вам  обезбедити провод који се не заборавља.

ТЕРМОМИНЕРАЛНЕ  ВОДЕ

Поред прелепих пејзажа природе и свежег ваздуха, Бања Врујци је богата термоминералним водама и лековитим блатом. У њој се налази шест извора термоминералне воде,  а издашност ових минералних вода је од 60-820 л/с, по чему се Бања Врујци издваја и заузима прво место у Србији.

Температура воде термалних извора у Бањи Врујци је у распону од 21˚C (најнижа забележена вредност) до 31˚C (највиша забележена вредност), али се најчешће температура воде креће од 26˚C до 27˚C.

Термалне воде су нискоминерализоване и представљају одлично решење за пуњење рекреативних базена. Пх вредност воде у врујачким врелима се креће од 7,1 до 7,4. Оне су неутралне до слабо алкалне па су подогне за неутрализацију слабих киселина у организму човека (у желуцу на пример).

На основу спроведених теренских и лабораторијских истраживања (физичко-хемијска анализа), као и анализа радиоактивности, дошло се до закључка да минерална вода која је била предмет испитивања, припада категорији калцијум магнезијум хидрокарбонатних олигоминералних хипотерми. Вода у Бањи Врујци се може користити у балнеотерапеутске сврхе као помоћно лековито средство. Она се може пити, њоме се може купати, орошавати и инхалирати. Лековита врујичка вода помаже код болести локомоторног апарата, разних облика неуролошких и кожних обољења.

ЛЕКОВИТОСТ ВРУЈАЧКИХ ВОДА

На основу извештаја Института за физикалну медицину и рехабилитацију РС и Завода за интерне болести “др Властимир Годић” из Београда, констатовано је да вода може помоћи у лечењу многих обољења:

Обољења мокраћних путева и бубрега:

микролитијаза (песак у мокраћним путевима)

• стања после хируршког одстрањења камена

Болести локомоторног апарата:

запаљенски реуматизам

• реуматоидни артритис (фаза смиреног зглобног запаљења)

Бехретевљева болест (почетни стадијум)

Дегенеративни реуматизам:

артрозе

спондилозе

Екстраартикуларни реуматизам:

фиброзити

миозити

паникулити

тендинити

Хроничних гинеколошких обољења:

хронични запаљенски процеси – аднексити и аднексопераметрити

стерилитет – по упуту гинеколога

неурастаниа

неуротична анксиозност (лакшег степена)

неуротична анксиозност (лакшег степена)

опсесивно – компулзивни поремећаји лакшег степена

ЛЕКОВИТО БЛАТО

Поред богатства термоминералном водом у Бањи Врујци смештена су  и природна налазишта лековитог блата која поседује велики балнеолошки потенцијал. Лековито блато је смештено на простору од око 30 хектара који је са једне стране уоквирен коритом реке Топлице , природним извориштем термоминералне воде (Виторове баре) и коритом Лековите реке све до њеног ушћа у реку Топлицу. На овом простору, испод слоја алувијума дебљине 1,5 метара се налази пелоид у слоју дебљине од 1 до 6 метара. Имајући у виду да су се резерве пелоида формирале у веома дугом периоду као последица изливања издашних термоминералних извора (Виторове баре) по равници низводно од извора, при чему је дошло до мењања земљишта у лековити пелоид и формирања слоја дебелог од 1 до 6 м.  С обзиром на дебљину тако формираног алувијума створили су се услови да велика маса глине помешана са песком и термоминералном водом поприми сталан термогени утицај формирајући пелоид врло интересантних својстава.

Лековито блато се може користити у лечењу различитих  обољења и стања:

Хроничан запаљенски реуматизам у фази ремисије

реуматоидни артритис

Анкилозирајући апондилитис

псоријазни артритис

Дегенеративни реуматизам периферних зглобова и кичменог стуба
Хроничан запаљенски реуматизам у фази ремисије

бурзити

тендинити

мијалгије

Посттрауматска стања

дисторзије

луксације

контрактуре

фрактуре

рехабилитација после ортопедских интервенција

Дијабетесне периферне микро и макро-ангиопатије
Неуралгије и радикулатиси

стања после повреда периферних нерава

стања после цереброваскуларних инсулта

Хронични аднекситиси, параметритиси и постоператибни инфилтрати
Промене на кожи

дерматитиси

гљивичне

неке бактеријске дерматрозе

псоријаза

нега коже

You don't have permission to register