Пратите нас:

Top
Tradicija gostoprimstva

Негујмо своје корене: Србија кроз Мионицу

Излет пун изненађења!

Негујмо своје корене: Србија кроз Мионицу

per person

Jедан дан у природи, у неком другом месту, са новим људима и занимљивостима може учинити да се осећате боље и срећније. Права прилика да напуните батерије за свакодневицу која вас неминовно чека.

Варошица Мионица је место у коме ћете доживети један савршен дан. Завичај нашег великог војводе Живојина Мишића препун је природних лепота, па су многи уметници баш ту пронашли свој мир и инспирацију. Посебном енергијом плени Парк природе Рибница где је смештен манастир посвећен Светим апостолима Петру и Павлу.
Било да сте заинтересовани за боравак у природи, традицију, добру српску храну или уметност, Мионица је дестинација на којој ћете сигурно пронаћи нешто посебно и вредно памћења.

Организоване туре из Београда боравак у Мионици почињу посетом родне куће Живојина Мишића, која има статус музеја. Ту ће вас дочекати војводин потомак који приповеда о његовом животу и раду. У аутентичном амбијенту, осетићете дух прошлости и видети како се некада живело у српским селима. Доживљај давних времена употпуниће дегустација војводиног омиљеног јела из детињства – кришка хлеба са машћу и алевом паприком и млад сир преливен џемом од шљива. По српском обичају, послужиће вас и квалитетном ракијом из мионичког краја.

Следећа станица је Ткачки двор у селу Ракари, где је наша позната сликарка, костимограф и таписерист Загорка Стојановић направила право уметничко царство далеко од буке и вреве великог града. Кућа, двориште, уметничка дела и Загоркин карактер остављају незабораван утисак на посетиоце.

Након тога, имаћете прилику на посетите Рибничку пећину и манастир Рибницу– духовни центар овог краја, чији је старешина монах Арсеније Јовановић.

Вожња се наставља до пољопривредног газдинста Петровић. Домаћин газдинства Пеца Петровић, српски биолог научник и ентузијаста, показаће вам очаравајући свет свог имања на којем се налазе Музеј камена и Кућа чаја са 40 врста чајева. У Музеју камена, изложено је 300 геолошких експоната, а најстарији су експонати из периода креде што овај музеј чини јединственим у Србији.

За крај је планиран одлазак у Бању Врујци. Према легенди, Милан Топлица је живео у бањи и уз помоћ њених лековитих вода успевао је да се брзо опорави од повреда задобијених у борби против Турака.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0 Reviews

  Tour Plan

  1
  План туре кроз Мионицу
  Гости ће имати прилику да обиђу и уживају у следећим знаменитостима мионичког краја:
  1. Родна кућа војводе Живојина Мишића у селу Струганик
  2. Ткачки двор прослављене костимографкиње Загорке Стојановић у селу Ракари
  3. Парк природе Рибница у којем се налази Рибничка пећина и манастир
  4. Газдинство Петровић у селу Паштрић

  Прелеп дан

  Са пријатељицом сам отишла на овај једнодневни излет и могу вам рећи да смо стварно уживале. Свако место које смо посетиле било је веома занимљиво и имало је своју оригиналну причу. Драго ми је да Србија има толико тога да понуди, а ми тога нисмо ни свесни. Хвала домаћинима од срца!

  0.0

  Overall 0

  Accommodation 0

  Destination 0

  Meals 0

  Transport 0

  Value for Money 0

  Post a Comment

  You don't have permission to register