Пратите нас:

Top

Прича о прелепој крчмарици Миони

Већ годинама уназад се препричавају разне занимљиве легенде на тему како је Мионица добила име. Једна од можда најзанимљивијих је легенда о крчмарици Миони.

Старо предање каже да је пред избијање првог српског устанка, на територији данашње Мионице постојао Хан који је био центар друштвеног окупљања и свих дешевања. Случајни пролазници, трговци, просјаци, угледни кнезови и многи други су били главни гости тог места.

Легнеда каже да је Ханом господарила прелепа конобарица која се звала Миона. По својој невероватној лепоти, изгледу и понашању она се разликовала од свих других девојака. Својом дугом плавом косом и крупним светло-плавим очима, крчамрица Миона је мамила уздахе свих гостију.

У Хан су долазили гости са разних крајева наше земље само да би видели ову заносну лепотицу о којој су сви причали. Када је велики Карађорђе чуо за ову лепотицу, почео је да долази у Хан и постао стални гост тог места. Прича каже да се Црни Ђорђе заљубио у Миону чим је угледао. Сваки пут када је био у прилици долазио је у Хан и на све начине је покушавао да освојио срце прелепе Мионе. Могућу љубав је прекинуло избијање устанке у којем је Црни Ђорђе показао своју величину. Након завршетка устанка и придобијања власти, Карађорђе је одлучио да читаво насеље назове по прелепој крчмарици у коју је био заљубљен а којој је из милости тепао Мионица.

 

Post a Comment

You don't have permission to register