Top

Мудре речи монаха Арсенија, старешине манастира Рибница

Монах Арсеније Јовановић, који је од 2017. године старешина манастира Рибница, је веома свестран, несвакидашњи монах, по професији стоматолог, који воли да пише, слика и пева, а оно што прича натераће вас да се замислите. Као београдско дете које је одрастало у време комунизма прошао је кроз многа искушења. Како сам каже, прошао је дуг пут док Бога није нашао.

Пре него што је дошао у Рибнички манастир,  6 година је провео у манастиру Острог, који назива „Духовни ургентни центар“.

Отац Арсеније сматра да нису сви проблеми за психијатре и лекове, јер се многи проблеми могу решити молитвом и ако се суочимо са собом.

Он на сликовит начин говори како приступа верницима којима је потребна духовна помоћ.

„Када особа која има проблем дође код мене, пажљиво је саслушам и крећем да тражим корен њеног проблема. Када дођем до корена, ја га обрађујем, чистим и на крају чупам. Али, не могу сви корени одмах да се ишчупају, већ је за неке потребно пуно времена да се добро обраде и сами осуше“, каже Арсеније.

Он истиче да су од свега најважније молитве, сматра да је и једна молитва из срца произнесена за некога ко пати довољна да се добију резултати.

Пошто му је Бог подарио предивну акустичну цркву, нестварну природу и добре комшије, његова велика жеља је и да обнови монаштво, и од манастира Рибница направи мали молитвени, духовни и културни центар.

Post a Comment

You don't have permission to register