Пратите нас:

Top
Image Alt

Светиње Мионице

Поред прелепих природних пејзажа, лековите Бање Врујци, куће војводе Живојина Мишића, Споменика природе Рибница, важно место у мионичком крају заузимају цркве и манастир. Велелепне грађевине старе и по неколико векова чувају и негују приче које се генерацијама уназад преносе са колена на колено.

Општину Мионица красе: црква Вазнесења Христовог, црква Светог Николе, црква Светог Спиридона Чудотворца, црква брвнара посвећена Покрову Пресвете Богородице и манастир Рибница.

Црква Вазнесења Христовог

Црква Вазнесења Христовог краси сам центар Мионице. Саграђена је давне 1865. године за време владавине кнеза Александра Карађорђевића.  Његова супруга кнегиња Персида, даровала је цркви скупоцени крст на престолу и дарохранилницу.

Ова грађевина је имала важну улогу за време Првог светског рата, јер је у току историјски важне Колубарске битке, торањ цркве служио као осматрачница војводи Живојину Мишићу. Од 1962. године, црква има статус споменика културе.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Манастир Рибница

Прелепа грађевина која на посебан начин улепшава село Паштрић и његову околину је свакако манастир Рибница који је посвећен Светим апостолима Петру и Павлу.

Манастир заједно са реком Рибницом, Рибничком и Шалитреном пећином, старом школом и 13 заштићених стабала липе представља  заштићено културно добро као споменик културе  од великог значаја.

Први писани докази о постојање овог манастира датирају још из 1657. године.

За време Кочине крајине (1788–1791. године) црква је била спаљена, али је током 19. века поново обновљена. Последња обнова манастира је била 1823. године а за њу је заслужан велики кнез Јовица Милутиновић.

Давне 1837. године манастир је претворен у парохијску цркву  и тако је било све до 2011. године.

Од 17. децембра 2017.године са доласком монаха Арсенија за старешину, црква је постала активни мушки манастир.

Велики број верника широм наше земље долазе у посету овом светом месту где у молитви и разговрима са монахом Арсенијем проналазе свој духовни мир.

Црква брвнара посвећена Покрову Пресвете Богородице

У забаченом мионичком селу Планиница, налази се оригинална црква брвнара која је посвећена Покрову Пресвете Богородице.

Ова црква има изузетно необичну судбину јер је сељена укупно 4 пута.  У историјским записима се могу пронаћи подаци да су у 18. и 19. веку  верски објекти премештани са једног на друго место и у то време то није била необична појава.

Црква брвнара се првобитно налазила у селу Велишевац, где су према старим предањима, Срби убили неколико турских војника. У страху да ће им се Турци опако осветити и то тако што ће им спалити светињу, група српских сељана одлучује да пресели брвнару у друго село. Црква је била спашена и њено ново место је било село Попадић. После неколико година, из овог села је пребачена у Рибницу где је дуго година служила као капела.

Давне 1905. године,  црква је по четрврти пут распакована и пребачена у Планиницу. Исте године је поново спакована у свом оригиналном издању и од тада јој се место све до данас није променило.

Црква брвнара

Црква Светог Николе

Црква светог Николе у Крчмару се у старим књигама први пут помиње 1736. године. Налази се на списку споменика културе који за нашу земљу имају велики значај. Као и многе цркве овог краја, и ова је за време Кочине крајине (1788. године) била спаљена.

Данашња грађевина је добила свој изглед 1793. године, када је храму додато кубе. Ктитори ових великих и значајних радова на грађевини били су чланови породице Грбовић, браћа Никола и Милован, познате војводе из Првог српског устанка. У куполи је сачуван живопис који је 1802. године насликао Петар Николајевић – Молер.

Црква Светог Николе

Црква Светог Спиридона Чудотворца

Црква светог Спиридона Чудотворца у Горњем Лајковцу првобитно је била манастир Тромирије, а у непосредној близини цркве се налази извор који је у народу познат као „Света вода“. Народна легенда каже да су се у њој причестили мачвански војници када су кренули на пут за Косовски бој. Данашња црква је сазидана 1928. године и посвећена је светом Спиридону Чудотворцу. Ову цркву обилази велики број верника како би се молили за своју сродну душу или за проналажење исте.

Црква Спиридона Чудотворца

You don't have permission to register