Пратите нас:


Горе

За Бању Врујци се и ове године тражи ваучер више

Један од симбола Мионице је прелепа Бања Врујци која сваке године окупља све већи број гостију који свој одмор проведе баш у њој.

У току су пријаве за ваучере за одмор у Србији. Грађани су и ове године у великој мери искористили ту могућност да захваљујући овим ваучерима умање трошкове за летовање у нашој земљи, а уједно проведу незаборавне моменте са својим најмилијима.

Због разнолике понуде коју има, лековите воде и блата по којима је посебно позната, ово место је идеално како за релаксацију и уживање, тако и за лечење и рехабилитацију.

Гостима је на располагању велики број апартмана као и најпознатији Хотел „Врујци“ у оквиру кога се налазе отворени и затворени базени као и уређени спортски терени.

Бања Врујци

Шта лечи вода из Врујаца?

На основу извештаја Института за физикалну медицину и рехабилитацију РС и Завода за интерне болести “др Властимир Годић” из Београда, констатовано је да вода може помоћи у лечењу многих обољења:

Обољења мокраћних путева и бубрега

Болести локомоторног апарата

Дегенеративни реуматизам

Екстраартикуларни реуматизам

Хроничних гинеколошких обољења

Лековита врујачка вода

Лековито блато

Поред богатства термоминералном водом у Бањи Врујци смештена су  и природна налазишта лековитог блата која поседује велики балнеолошки потенцијал.

Лековито блато је смештено на простору од око 30 хектара који је са једне стране уоквирен коритом реке Топлице , природним извориштем термоминералне воде (Виторове баре) и коритом Лековите реке све до њеног ушћа у реку Топлицу. На овом простору, испод слоја алувијума дебљине 1,5 метара се налази пелоид у слоју дебљине од 1 до 6 метара. Имајући у виду да су се резерве пелоида формирале у веома дугом периоду као последица изливања издашних термоминералних извора (Виторове баре) по равници низводно од извора, при чему је дошло до мењања земљишта у лековити пелоид и формирања слоја дебелог од 1 до 6 м.  С обзиром на дебљину тако формираног алувијума створили су се услови да велика маса глине помешана са песком и термоминералном водом поприми сталан термогени утицај формирајући пелоид врло интересантних својстава.

Лековито блато из Бање Врујци лечи велики број обољења

You don't have permission to register