Пратите нас:


Горе

“Светски дан љубазности“ обележен у Мионици

Данас се обележава „Светски дан љубазности“. Љубазност као став је јако битна у свим сегментима живота. Неко се роди са овом дивном особином, а неко је временом научи у складу са правилима лепог понашања. Најбоље је када је љубазност искрена, али од нељубазности,  боља је и одглумљена љубазност.

У туризму, љубазност се подразумева, она је “примарни ресурс“ сваке туристичке дестинације. Туризам се заснива на љубазности . Љубазност туристи памте више од туристичких  атракција.  Ако доживимо нељубазност ни најлеши туристички садржаји неће нам остати у лепом сећању. Обично туристи по повратку са путовања уколико су доживели неку непријатност,  препричавају своје доживљаје на следећи начин: „Па било је лепо, …. али …..“

Све друго се може оправдати и поправити али  нељубазан став и хладан пријем, остају урезани дубоко у сећању. И у нашим српским обичајима , гостопримству која је виши  вид љубазности придаје се посебан значај. У селима  Мионице сматра се непристојним „свратити на кратко“ код домаћина.  Не ваља се стајати на вратима, већ се подразумева да уђеш код домаћина у кућу и обавезно седнеш, као и да се послужиш кафом, р атлуком, слатким или неким другим послужењем којим се исказује добродошлица. У народној религији Срба гостопримство је било у обичајној пракси. Гост је могао бити и отелотворење неког божанства или чак светац,  зато су се на конак примали  странци и случајни пролазници јер се то сматрало највишим изразом гостопримства.

Лепа реч и благ поглед у свакодневној комуникацији могу неком поправити расположење, улепшати дан, а то није мало. Добар дан, хвала, молим, пријатно, како сте, лепо спавај, нису само празне речи,  „Наше мало, некоме значи пуно!“. Не само према странцима, будимо љубазни према породици, комшијама, колегама, будимо љубазни у свакодневном животу,  на шалтерима, пијаци, позоришту у парку или играоници. Помозимо једни другима и љубазношћу покажимо да се као људи можемо ослонити једни на друге!

СРЕЋАН СВЕТСКИ ДАН ЉУБАЗНОСТИ ЖЕЛИ ВАМ ВАША ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА МИОНИЦА!

Остави коментар

You don't have permission to register