Пратите нас:


Горе

Најпосећеније атракције мионичког краја

Када је реч о туризму, градић Мионица и његова околина крију неколико веома занимљивихи увек посећених дестинација. Мионички крај у себи крије велики број традиционалних шумадијских села која су и данас успела да сачувају свој старински шарм. Овај предео Србије дичи се шљивама, изврсном ракијом и мионичком гибаницом, али одлична храна и гостопримство нису све што ће вас овде дочекати. Једна од најлепших планина Србије и веома популарна бања оно су што чини ову регију посебном.

Бања Врујци

Бања Врујци прави је мали бисер Мионице. Уколико сте љубитељ активног живота и желите да уживате у пливању и шетњи, ово је сјајна дестинација за вас. Бања Врујци је такође изврсно лечилиште које потпомаже при третирању бројних болести и повреда, од уринарних инфексија до реуматских обољења. Бања Врујци има термалне изворе сумпоровите и слабо редиоактивне воде, као и лековито блато. Извориште лековите воде Бање Врујци има пет главних и неколико споредних врела.

Ови лековити извори нису само ту да помогну око лечења, већ пружају посетиоцима прилику и да да се опусте и опораве свој организам од стресова и напора савременог живота. Бања је данас опремљена модерним базенима с тобоганима који обећавају сјајну забаву за целу породицу. Одмор у Бањи Врујци нуди и савршено уживање за све оне који обожавају шетње у природи, истраживање шума и трагање за скривеним драгуљима. А када се заситите физичких активности, пливања и шетњи до занимљивих културних атракција, можете себе наградити неким од интересантних wеллнесс и спа пакета. Нема бољег начина за потпуно опуштање и напајање и душе и тела.

Прелепа Бања Врујци

Бања Врујци смештај све више расте упоредо са туристичким развојем ове дестинације. Бања Врујци је чест избор када је у питању летовање у Србији, што је посебно утицало на развој смештајних објеката.  На располагању вам стоје хотели у самом центру бање, као и приватни смештај. Врујци и околина поседују велики број смештајних објеката, који се издају у оквиру вила, смештајних комплекса или као појединачни апартмани различите структуре.

Дивчибаре

Дивчибаре су мала зелена оаза на корак од главног града Србије. Оно што Дивчибаре чини посебним је лепота њихових шума и чисти, планински ваздух због кога је висораван проглашена ваздушном бањом. Уколико сте љубитељ традиционалних излетишта и дружења уз роштиљ, онда је ова дестинација  излетишта савршено место за вас. Широм висоравни налази се велики број дивно уређених места у природи, са столовима и клупама под дубоким хладом дрвећа.

Љубитељи здравог живота могу уживати у дугим шетњама планинским стазама које воде све до најлепших скривених тачака Дивчибара. Већина пешачких стаза води до предивних врхова и видиковаца са којих се пружа величанствен поглед на мионички крај. Освојите Црни врх и уживајте у награди која ће вас тамо дочекати, фантастичном погледу који се пружа на планине Сувобор, Овчар и Каблар. До овог врха можете доћи и жичаром и опустити се уз предивну панораму околних крајолика.

Оно чиме се Дивчибаре могу посебно похвалити јесте велики број разноврсних смештајних објеката, спреман да угости све заинтересоване туристе. Поред неколико популарних хотела који се налазе у самом срцу туристичког центра, посетиоцима који желе да уживају у чарима висоравни на располагању стоје и бројни апартмани.

Апартмани Дивчибаре распрострањени су широм планине и представљају приступачан смештај уколико ваш боравак на Дивчибарама жеите да претворите у нешто дужи одмор.

Планински бисер – Дивчибаре

Етно-туризам у Мионици

Посебну чар овој регији Србије дају традиционална шумадијска села. Због природних блага и лепота које Мионица поседује, овај градић са поносом носи епитет  бисера западне Србије. Природа, специфична култура села и старински обичаји привлаче туристе из градова и равничарских крајева, који желе да доживе праву сеоску идилу и мало се одморе од стреса у ужурбаног живота града.

Мионички крај скрива око тридесетак села, а најпознатија су Струганик, Санковић, Маљевић, Команице, Мушић, Толић и Осечница. Свако од села прича своју причу и познато је по некој карактеристичној занимљивости. Као посебно интересантно место издваја се Струганик, родно место једног од наших најпознатијих војсковођа, Живојина Мишића. Овде можете посетити кућу војводе Живојина Мишића, која је данас претворена у меморијални комплекс. У кући војводе Мишића хронолошки су приказани његово порекло, детињство и школовање, историјат породице Мишић, његова војна каријера у балканским ратовима за независност, Први светски рат, али и његова болест, последњи дани и најзад признање и допринос војној науци. Кућа је сачувала свој традиционални изглед, па овде можете сазнати више и о томе како су наши стари некада живели.

Идила мионичких села

Мионички крај представља скривени бисер Србије. Традиционално гостопримство, лепота природе и благотворне воде и ваздух удружили су се и заједно створили интересантну слику. Уколико трагате за неуобичајеним местом за одмор, овај предео Србије може бити савршено решење.

 

Остави коментар

You don't have permission to register