Пратите нас:


Горе

Мионица у љубичастом: Обележавамо Светски дан превремено рођене деце

Из дневника једне маме, као подршка борби родитељима превремено рођене деце: „На том путу вечите борбе често осетиш да си сам али када се осврнеш иза себе видиш армију храбрих, оних који те бодре и који се боре заједно са тобом. Међу њима су увек и витезови првог реда, то су они посебни људи које упознаш на том путу и не верујеш да такви људи постоје. Ниси их познавао раније, али стају уз тебе у првим борбеним редовима.“

У част храброј борби свих превремено рођених малишана, постојбина славног војводе Мишића данас високо диже свој љубичасти барјак!

Данас обележавамо Светски дан превремено рођене деце. Мионица ће сијати љубичасто и ове године као знак подршке превремено рођеној деци широм света.

Сваке године у свету превремено се роди 15 милиона  беба, у Србији 4000 беба годишње односно 11 сваког дана. Пут којим  пролазе  је пут борбе и неизвесности. Свуда у свету овај дан се обележава са циљем да се пружи подршка малим херојима и њиховим родитељима. Симбол превремено рођених беба је љубичаста боја јер асоцира на љубичасти одсјај  инкубатора , места у којем проводе своје прве месеце живота.

Као вид подршке,  зграде, мостови, спортске хале и други објекти у градовима широм света осветљавају се баш овом бојом а такође се организују и бројне активности (трибине, радионице, бесплатни прегледи и др.), са циљем да се пробуди свест о овом проблему.

Прошле године у Мионици овај дан  обележили смо низом активности, био је то посебан догађај за све нас. Толико емоција, љубави и лепих људских осећања у једном дану осликали су срце на згради наше општине. Мали и велики дивови из Мионице послали су поруке подршке својим дивовским другарима широм света, да издрже,  да се не предају!

Осмислили смо програм и низ активности за ову годину са циљем да се пробуди свест о овом проблему , нажалост то нисмо успели да реализујемо због актуелне епидемиолошке ситуације.

 

Велика је борба коју воде превремено рођена деца и најмање што можемо да учинимо је да верујемо у њих. Зато и ове године у знак подршке превремено рођеној деци широм света, зграда општине у Мионица ће засијати љубичастом бојом!

Остави коментар

You don't have permission to register