Пратите нас:


Горе

Храм Светог Архангела Гаврила у Вртиглаву

Велелепна верска грађевина посвећена Сабору Св. Арх. Гаврила (26.јул), налази се у селу Вртиглав,  које је око четири километра удаљен од Мионице на путу ка Боговађи.

Прва црква брвнара, грађена је 1806. године и сматра се “ Карађорђевом“ црквом. Према летопису јеромонаха Алексија, првог пароха обновљене вртиглавске цркве, брвнара је изгорела у пожару око 1850. године. Наредних 70 година село Вртиглав није имало своју цркву. Обновљена је 1929. године, а краљ Александар Карађорђевић је као потомак славног Карађорђа, даривао велико звоно које је и данас у употреби. Приликом копања темеља за изградеу нове цркве, са јужне стране објекта пронађен је обезглављени скелет са деловима богослужбене одежде, па се сматра да се ради о непознатом вртиглавском пароху кога су погубили Турци, а  верници га сахранили уз саму цркву где и данас почива.

У земљотресу  који 1998. задесио мионички крај, црква је веома страдала, па је на њеном месту изграђена нова црква, док је од старе остао звоник и припрата.

У народу овог краја се веровало да у периодима суше, молебан за кишу одржан у овој цркви буде најпре услишен, о чему је сведочила и камена плочица узидана у јужни зид претходне цркве са текстом: „ Г-ди дажд дажд земљи жаждушчеј!“ („Господе дај кишу жедној земљи!“).

Остави коментар

You don't have permission to register